Czy wiesz, że…?
– Ostry smak pieprzu pochodzi od zawartej, w wierzchniej części rośliny, piperyny
– Pierz jest uniwersalną przyprawą i można go dodawać niemal do wszystkich pieczeni, mięs, zup i dań warzywnych
– Czarny pieprz zawiera: białko, tłuszcz, żelazo, magnez, wapń i błonnik
– Pieprz wchodzi w skład pieprzu ziołowego i curry
– Pieprz jest używany we wszystkich kuchniach świata
O pieprz
Pieprz jest uprawiany w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, głównie w Indiach, Indonezji, Malezji i Brazylii.
Zanim pieprz zdobył popularność w Europie był stosowany na innych kontynentach. W Europie, jako pierwsi, zaczęli go używać starożytni Grecy i Rzymianie. Był on wówczas bardzo cenną przyprawą i, w pewnym okresie czasu, płaciło się za niego złotem tyle, ile ważył.
Pieprz jest dodawany do większości potraw, w tym do mięs, ryb, zup i, w małych ilościach, do deserów.
Pieprz ziarnisty dodaje się na początku gotowania potrawy, a zmielony w dowolnym momencie.
Ten wpis został opublikowany w kategorii
Ciekawostki. Dodaj zakładkę do
bezpośredniego odnośnika.