Praktyczne porady jak przyprawiać pieprzem

– Pieprz mielony należy dodawać pod koniec, a pierz ziarnisty na początku gotowania
– Szczyptę pieprzu warto dodać do tłustego rosołu- dzięki temu będzie on „lżejszy”, a organizm łatwiej go strawi
– Sałatki i jarzyny należy doprawiać czarnym pieprzem, aby uzyskały właściwy smak
– Białego pierz należy dodać do mięs, ryb i zup, co podkreśli ich smak

pieprz-czerwony-ziarno_wm_800x600

O pieprz

Pieprz jest uprawiany w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, głównie w Indiach, Indonezji, Malezji i Brazylii. Zanim pieprz zdobył popularność w Europie był stosowany na innych kontynentach. W Europie, jako pierwsi, zaczęli go używać starożytni Grecy i Rzymianie. Był on wówczas bardzo cenną przyprawą i, w pewnym okresie czasu, płaciło się za niego złotem tyle, ile ważył. Pieprz jest dodawany do większości potraw, w tym do mięs, ryb, zup i, w małych ilościach, do deserów. Pieprz ziarnisty dodaje się na początku gotowania potrawy, a zmielony w dowolnym momencie.
Ten wpis został opublikowany w kategorii Porady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz